Sint-Maria-Horebeke - 14 km

Beschrijving

Deze keer staat er een route in de Vlaamse Ardennen op de planning, de Geuzenhoekroute. We parkeren de auto naast de kerk en maken ons klaar voor vertrek. 'Bepakt en bezakt' lopen we naar de hoofdweg. De eerste weg aan de rechterkant lopen we in. Al vrij snel lopen we tussen de weilanden. Het is mistig weer, maar gelukkig wel droog. Als we bij het volgende gehuchtje aankomen moeten we even goed kijken. De wegwijzer staat er niet meer. Overigens blijkt dit op de gehele route het enige onduidelijke punt te zijn. De rest is duidelijk aangegeven.

In het gehuchtje moeten we links. We lopen over een weg waarbij aan weerszijde de landerijen wat hoger liggen. En dan...zien we dat nou goed? Ja als we dichterbij komen blijkt dat we het goed gezien hebben. In het weiland lopen bizons! Als wij stoppen om een foto te maken, besluiten twee bizons een klein showtje op te voeren.

We lopen verder en als we door het volgende dorpje zijn, voert de route ons over een leuk smal oud pad. Over dat pad komen we in het volgende gehuchtje. Daar staan prachtige monumentale huizen en een mooie (protestantse) kerk met een op het kerkhof een zeer oude treurbeuk. Na het maken van wat foto's lopen we het pad schuin tegenover de kerk in. De verharde weg maakt nu plaats voor landwegen. En dan... ja we moeten toch echt rechts tussen de weilanden door. Door de vele regen van de laatste paar dagen is het hier echt ploeteren. We lopen het volgende dorp in, steken de weg over om weer de weilanden in te lopen. Het drassige pad leidt ons langs een riviertje door de weilanden. We steken de weg over en lopen weer een ander drassig pad in om vervolgens op een verharde weg uit te komen. De rest van de route wisselen landelijke (drassige) onverharde en verharde wegen elkaar af. We lopen door verschillende kleine plaatsjes. En uiteindelijk komen we via de andere kant Sint-Maria-Horebeke weer ingelopen.

Het was een leuke afwisselende route, zowel in landschap en paden als in hoogteprofiel.

 

Over Sint-Maria-Horbeke

Het dorp Sint-Maria-Horebeke ligt in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is een deelgemeente van Horebeke. De andere deelgemeente is Sint-Kornelis-Horebeke. De gemeente Horebeke heeft een oppervlakte van 1.121 ha. en is met zijn 2000 inwoners de kleinste Vlaamse fusiegemeente. De streek is bekend door zijn panoramische vergezichten en uitgestrekte weilanden, , maar ook door de Geuzenhoek (Korsele) die zich op een paar kilometer van de Horebeekse dorpskom bevindt.

Sint-Maria-Horebeke is de kern van het vroeger gerechtelijk kanton. De nog aanwezige statige herenhuizen laten zien dat het een dorp van allure was. Er woonden destijds een vrederechter, een griffier en een deurwaarder. En, in tegenstelling tot de meeste omliggende gemeenten, had het dorp een dokter en een notaris.

Bron: Wikipedia en Horbeke.be

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Film

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Geuzenhoek - 14km.gpx
GPS eXchange bestand 125.9 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0