Schaarsbergen - 14 km

Beschrijving

Vandaag gaan we eens genieten van ons Nationaal Park Hoge Veluwe. We rijden naar de ingang bij Schaarsbergen. Als we de auto geparkeerd hebben en een kaartje hebben gekocht, blijkt dat we wat betreft wandelen niet helemaal de meest gunstigste ingang hebben gekozen. Er starten hier weinig routes. En de routes die er starten, hebben wij in het verleden al eens gelopen. Dus besluiten wij te gaan fietsen! Fritz gaat in de rugzak op de buik en op een gratis fiets - wat een ideaal concept is dat! - fietsen wij naar de ingang bij Otterlo. Daar gaan we eerst gezellig wat eten op het terras.

En dan beginnen we met de wandeling. We stippelen op de kaart een leuke route uit die ons terug zal brengen naar de ingang bij Schaarsbergen. Wij lopen graag rustig en kiezen voor de minder drukke ruiterpaden. Als snel hebben we prachtige weidse uitzichten! De paden waar we over lopen worden al snel echte ruiterpaden. Dat wil zeggen mul / los zand. Voor ons een goede work-out, maar voor een jonge hond (naast de lange afstand) niet echt goed om door te lopen. Dus wordt Fritz regelmatig lekker gedragen. We steken een aantal keer een weg en/of fietspad over. En eigenlijk zijn dat de punten waarop wij mensen tegenkomen.

Na een tijd vrij afgelegen te hebben gelopen, loopt de route een stuk langs het fietspad. Maar al snel verlaten wij dit pad weer en lopen we weer over de vlaktes. Als we vervolgens meer het bos inlopen, zien we iets voor onze voeten...een slang! En met dat wij de slang zien, ziet hij ons ook en gaat er snel vandoor. Helaas zijn wij te langzaam om een foto te maken...

De route loopt afwisselend door bos en over heidenvelde en vlaktes. Voor we er erg in hebben zijn we al weer bij de ingang in Schaarsbergen. Wij hebben genoten van de prachtige Hollandse natuur!

 

Over Nationaal Park Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een particulier grondbezit en een zelfstandige stichting die slechts in beperkte mate gebruik maakt van overheidssubsidies. Het Park is voor zijn voortbestaan dus vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers.

Het gebied dat nu De Hoge Veluwe vormt, dankt zijn status aan het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller. Zij kochten tussen 1909 en 1921 verschillende landerijen aan met als belangrijkste functie het bieden van een privéjachtterrein. Toen het echtpaar begin jaren dertig in financiële problemen raakte, werd een poging gedaan het landgoed te verkopen aan Natuurmonumenten. Dit mislukte, waarna het Rijk de benodigde 810.000 gulden vrijmaakte uit een fonds dat zij beheerde. Dit geld kwam in beheer bij een stichting die het park in 1935 kocht. Deze stichting is nog steeds eigenaar. Als tegenprestatie voor de donatie kreeg het Rijk de kunstcollectie van mevrouw Kröller-Müller in eigendom, op voorwaarde dat een nieuw museum in het park werd gebouwd.

 

Wat leuke feiten en cijfers:

  • 1.800 Witte Fietsen
  • 5 soorten vleermuizen
  • 5.000 hectare natuur binnen de rasters + 400 hectare buiten de rasters
  • 3.200 hectare bos
  • 2.100 hectare hei
  • 60 hectare stuifzand

 Bron: hogeveluwe.nl en Wikipedia

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Veluwe - 14 km.gpx
GPS eXchange bestand 245.0 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0