Reichswald - 20 km

Beschrijving

Let op:  deze route start in Milsbeek Nederland, maar loopt grotendeels door het Reichswald Duitsland.

 

Vandaag gaan we een route lopen die ik op internet heb gevonden. Een, volgens de beschrijving, pittige route in het Reichswald. We parkeren de auto net voor de grens op een parkeerplaats naast 'Eethuis De Diepen' aan de Zwarteweg 60 in Milsbeek (Nl).  Over het fietspad lopen we zo het Reichswald in. Het eerste stuk gaat meteen steil omhoog door een zanderige geul. De wandelroute is niet gemarkeerd, dus het is vandaag goed opletten wat de gps aangeeft. Door het prachtige loofbos lopen we verder omhoog. Helemaal boven op de Jan-berg staat een steen met daarop de hoogte. We gaan daar rechts en lopen weer langzaam naar beneden. De rest van de route zullen we afwisselend blijven klimmen en dalen. Bij de uitkijktoren gaan we rechts en lopen we over een smal pad naar beneden. De route loopt over diverse kleine bospaden. Helaas zijn veel van die paden volledig overwoekerd en niet meer (goed) toegankelijk. En dat hebben geweten. Op een van de eerste kleine paden lopen wij tot onze oren tussen de varens en bramenstruiken. Dit is geen doen... En als we weer op het "gewone" pad lopen kriebelt er iets; een teek op mijn arm. Bij het volgende pad dat zo overwoekerd is besluiten we iets door te lopen over het "gewone" pad. Wat blijkt, als je de gewone paden volgt kom je telkens op hetzelfde punt uit. De rest van de paden die overwoekerd zijn omzeilen we dus maar. Maar ook de gewone paden zijn soms nog een uitdaging. Het is een nat gebied en sommige paden lijken af en toe meer op een sloot. Gelukkig hebben we goede schoenen aan en kunnen overal langs lopen. De route leidt ons door verschillende hekken. Voordat we weer een hek doorlopen, lopen we even iets verder door. Over de weilanden hebben we een mooi uitzicht op een dorpje. We lopen verder door het loofbos. Dan lopen we langs een stuk dood bos. Het is een vreemde gewaarwording, een dood bos en het is ook doodstil. Je hoort zelfs geen vogel fluiten. Gelukkig lopen we even later weer door het loofbos met alle bijbehorende geluiden. Net voordat we weer op het fietspad komen zien we een slang! Hij kruipt snel de struiken in. Nagenietend van dit niet alledaagse tafereel lopen we over het fietspad terug naar de auto. Het was een heerlijke wandeling!

 

Over Reichswald

Het Reichswald is een bosgebied van 5100 ha. langs de Nederlandse grens. Het bestaat bijna geheel uit bos, voornamelijk loofbomen. Daarnaast leven er in dit gebied diverse soorten zoogdieren, waaronder edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Hoogste punt in het Reichswald is de 96 meter hoge Rupenberg. 

In het Reichswald is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Operatie Veritable was een geallieerde campagne met als doel het verdrijven van de Duitse krijgsmacht uit het Reichswald. De gevechten waren hevig en fel en leken op die van de Eerste Wereldoorlog. Diep in het bos vochten de infanterie eenheden in bloedige man-tot-man gevechten om de posities van de loopgraven.

 

Bron: Wikipedia.nl en liberationroute.nl

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Reichswald - 20 km.gpx
GPS eXchange bestand 268.3 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Downloads