Planken Wambuis (Ede) - 9 km

Beschrijving

Vandaag staan we heel vroeg op. We gaan wandelen met zonsopkomst in natuurgebied Planken Wambuis nabij Ede. We parkeren onze auto bij het restaurant aan de overkant van de weg. Net iets voor zeven uur lopen wij het natuurgebied in en volgen we linksom de gele route. Door het bos lopen we langs het heideveld, maar veel beesten komen we nog niet tegen. Wel zien we verse sporen van wilde zwijnen. Als we ongeveer halverwege zijn, zien we plots een hert staan. Je moet goed kijken want ze vallen echt niet op zo tussen de grassen en heide. Even later besluiten we de route iets te verlengen. We lopen over de heide een weiland in en via het uitkijkpunt lopen we weer naar de gele route. Als we het bospad weer verlaten lopen weer door het veld. Hier zitten een aantal koeien. Het pad loopt wat lager dan de heide en graslanden en dan... horen we een vreemd brulachtig geluid. We kijken opzij en zien een prachtig hertje met een klein gewei staan! De route gaat verder. Nu lopen we de rest van de route vooral door het bos. Maar ook hier is het genieten. De zon schijnt mooi door de bomen heen en in de zon is het heerlijk warm. We besluiten dan ook op een bankje in de zon te gaan zitten voor een kopje thee. Terwijl het water voor se thee wordt gekookt, ga ik wat paddestoelen fotograferen. Wat staan er een hoop! Na de thee lopen we weer verder en komen we langs een gedenksteen uit de Tweede Wereldoorlog. Niet veel later lopen we het natuurgebied uit. Het was echt een prachtige wandeling! En het vroeg vertrekken kan ik echt aanbevelen! 

 

Tip: na het wandelen brengen wij nog een bezoek aan het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45. Dit museum ligt op zo'n 8 km van het natuurgebied en is echt een aanrader voor wie geïnteresseerd is in alles rondom de Tweede Wereldoorlog.

 

Over Planken Wambuis

Wandelen langs stuifzand en door bossen. Dat kan in Planken Wambuis, een natuurgebied bij Ede op de Zuidwest-Veluwe.
Om het gebied goed te overzien zijn er drie uitkijkpunten.
Hier kun je in ieder seizoen actief van de natuur en dieren genieten. Tot voor kort lag Planken Wambuis sterk geïsoleerd tussen boeren-bedrijven, snelwegen en andere hindernissen. Natuurmonumenten bracht daar verandering in.
De landbouwenclaves Reijerscamp en Oud Reemst zijn aan Planken Wambuis toegevoegd en natuurvriendelijk ingericht. Tussenliggende barrières zijn overbrugd met wildpassages over de A12 en A50. Zo is een groen netwerk van aaneengesloten natuurgebieden ontstaan, en kunnen herten ook kunnen grazen in de uiterwaarden van de Rijn.

Bron: Natuurmonumenten.nl

 

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Planken Wambuis - 9.2 km.gpx
GPS eXchange bestand 93.9 KB

Vertrekpunt



Laat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0