Braakman - 9 km

Beschrijving

Ook dicht bij huis zijn er mooie natuurgebieden. Vandaag gaan we eens lekker een ochtend struinen door de Braakman. We parkeren de auto op het industrieterrein in de buurt van Dow en lopen langs de dijk vanwaar we prachtig uitzicht hebben op het water. Via het zijpad lopen we vervolgens door het bos en langs het vogel- en begrazingsgebied. Deze twee gebieden mogen we namelijk met hond niet in. Maar ook wanneer je om de gebieden heen loopt, kan je genieten van de prachtige natuur. De paarden staan bij het water en houden ons goed in de gaten. Je ziet een grote diversiteit aan (water)vogels die je ook vanachter  aantal kijkmuren kunt "begluren". We lopen verder en komen langs het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.

Bij het bezoekerscentrum steken we het begrazingsgebied over. Nu lopen we tussen het begrazingsgebied en het vogelgebied in. In plaats van door het bos, lopen we er nu omheen. Daar is het goed opletten waar je loopt want het pad barst van de konijnenholen. Voorbij het bos lopen we weer over het pad achter de dijk, terug naar de auto.

 

Parkeren kan ook bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, Braakmanweg 5 in Biervliet (zie markering in de route).


Over de Braakman

Natuurgebied de Braakman is een voormalige zeearm van de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen. Op 30 juni 1952 werd de Braakman afgesloten, maar pas op 16 juli van dat jaar was de afsluiting volledig. De kustlijn werd aldus verkort van 28 km tot 2,7 km. Tijdens de Watersnood van 1953 bewees deze dam zijn waarde: hij hield stand en voorkwam overstromingen in het achterland.

In de Braakman werd tussen 1954 en 1957 ongeveer 200 ha loofbos aangeplant. Later is daar nog eens 300 ha bijgekomen. Er is een afwisseling van bossen, weiden en open water, waarin wandel- en fietspaden zijn aangelegd.

Bron: Wikipedia en Staatsbosbeheer

 

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Route Braakman 9 km.gpx
GPS eXchange bestand 70.0 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0