Troisvierges - 14 km

Beschrijving

Op de camping in Kautenbach zien wij een foldertje over een wandelroute met geschiedenis, de 'Sentier des Passeurs' ofwel 'Wandelroute van de smokkelaars'. Deze route legde men tijdens de Tweede Wereldoorlog af om spullen en mensen de grens over te smokkelen naar België.

Vanaf de camping rijden we naar Troisvierges. We parkeren de auto bij een soort van bejaardenhuis en lopen onder het spoor door richting het station. Bij het station start de route officieel. We moeten daar wel even goed zoeken naar de routeaanduidingen. Deze zijn namelijk klein en vaak verkleurd waardoor ze niet echt opvallen.

We lopen langs het station over een groot parkeerterrein. Dit deel van de route doet wat ongezellig aan (het grijze weer helpt ook niet echt meer). Voorbij het station lopen we omhoog de heuvel op, de natuur in. Al snel komen we het eerste informatiebord tegen. Deze borden vertellen wat er op die plek gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. We lopen verder over de weilanden en langs het bos. Verharde en onverharde paden wisselen zich dus af. Bij het tweede informatiebord gaan we het bos in. Het is een mooi en rustig bos. We lopen een heel eind door het bos tot we een volgend informatiebord stuiten. Hier is de grensovergang. We vervolgen onze route nu dus over Belgisch grondgebied. Boven op de heuvel houden we even een korte pauze. De route vervolgt zich, bossen en weilanden wisselen elkaar af. Bij het volgende informatiebord lopen we een klein stukje verder dan de bedoeling is, even voorbij de bocht kijken. Daar is een mooi uitzicht. De zon is ondertussen lekker gaan schijnen en het wordt aardig warm. We lopen over de weg weer richting Luxemburg. Een grenspaal uit de oorlog - de kogelgaten zitten er nog in - markeert de grensovergang. Ook maakt de verharde weg nu weer plaats voor een bospad door een erg donker bos. Vervolgens lopen we tussen de weilanden door weer terug naar de bewoonde wereld en richting onze auto in Troisvierges.

Het was een schitterende route door een afwisselend landschap. De geschiedenis die je onderweg leert over de omgeving en route, maken het extra bijzonder.


Over Troisvierges

 Troisvierges is een plaats en gemeente in het kanton Clervaux in het uiterste noorden van het Groothertogdom Luxemburg. Troisvierges betekent drie maagden. Dit is ook in het wapen van de gemeente te zien. Volgens De la Fontaine waren dat drie godinnen uit de Griekse en Romeinse mythologie, Klotho, Lachesis en Atropos. Paus Gregorius I maakte er drie maagden van: Fides (trouw), Spes (hoop) en Caritas (liefdadigheid / naastenliefde). Bedevaarders uit het nabije Wallonië gingen naar de trois vierges en deden zo de Franse naam ontstaan.
Uit de originele Germaanse plaatsnamen, Ëlwen of Ulflingen, kan men afleiden dat iemand met de naam Ulf het dorpje gesticht heeft.

 

Bron: Wikipedia

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Route sentier des passeurs.gpx
GPS eXchange bestand 149.0 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0