Berchtesgaden - 10 km

Beschrijving

Vandaag gaan we te voet naar het Kehlsteinhaus, ofwel Eagles Nest. Vanaf de camping (Allweglehen) lopen we over het pad de berg op. De gele bordjes wijzen duidelijk de weg. Het gele grindpad maakt even plaats voor een een smal bospad, maar daarna lopen we over een goed verhard pad. Als we bij de golfbaan zijn wordt het pad weer onverhard. We blijven klimmen. Bij Hotel Türk steken we de weg over. We lopen langs de restanten van het Berghof, het voormalige woonhuis van Adolf Hitler. We volgen het pad verder omhoog. Dan komen we bij het museum en de bushaltes uit. We twijfelen even, wat gaan we doen? Met de bus naar boven of te voet... We besluiten dat we lekker sportief verder lopen. Fritz heeft al een eind gelopen en gaat dus in de rugzak. Dan vervolgen we onze weg. Het is een mooie klim, maar door die extra kilo's op mijn rug wel pittig. Des te hoger we komen, des te mooier het uitzicht. Wat ons opvalt is dat we alleen mensen tegenkomen die naar beneden lopen. We zien niemand die ook de klim naar boven maakt ;-) 
En dan zien we de eerste besneeuwde boomtoppen. We lopen door en komen dan bij de lifttunnel uit. Het wandelpad verder omhoog is vanwege het slechte weer afgesloten. Dus kopen we een kaartje en gaan met de lift naar het Kehlsteinhaus. Een indrukwekkend gezicht is het als we helemaal alleen door de gang lopen en in de ronde hal op de lift wachten. Ook in de lift staan we alleen zodat we deze eens goed kunnen bekijken.
Eenmaal boven blijkt dat het heel erg mistig is en er sneeuw ligt. We lopen een stukje rond. In het Kehsteinhuis is een restaurant gevestigd, maar als wij op het terras buiten willen plaatsnemen, wordt ons op onvriendelijke toon medegedeeld dat ze al gaan sluiten. We gaan dus maar weer met de lift naar beneden. Het is nu een stuk drukker, de lift wordt volgepropt. Eenmaal weer beneden stappen we in de bus. Het kaartje dat je voor de lift koopt is namelijk ook meteen je buskaartje.

Met de bus rijden we de berg af. Bizar om je te realiseren dat deze weg alleen voor het Kehlsteinhuis is aangelegd. Als we weer beneden bij de bushalte zijn, lopen we we verder de berg af, terug naar de camping. Het was een mooie en indrukwekkende wandelroute.
Toch enigszins vermoeid nemen we plaats in het restaurant op de camping voor een lekker diner met uiteraard een apfelstrudel na!

 

Over Kehsteinhaus

Kehlsteinhaus, ook wel genoemd Adelaarsnest, is gebouwd op de top van de Kehlstein, bij Berchtesgaden in Zuid-Duitsland. Het werd ontworpen door en gebouwd onder regie van Martin Bormann. Hitler kreeg het Kehlsteinhaus cadeau in 1919 ter ere van zijn vijftigste verjaardag van de NSDAP, Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij.

Het Kehlsteinhaus, een theehuis, ligt op 1834 meter hoogte op de top van de Kehlstein. Wie de route loopt, kan met eigen ogen zien dat het project door de steile hellingen een waanzinnige onderneming was. De nazi's waren er echter voortdurend op uit het Duitse volk te verbazen met hun daden en het onmogelijke mogelijk te maken. Een kleine 4000 arbeiders werkten dag en nacht aan de toevoerweg, de Kehlsteinstraße (waar nu de bussen overheen rijden) en tegelijkertijd aan het huis zelf.

 

Bron: Wikipedia

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Eagles Nest - 10 km.gpx
GPS eXchange bestand 205.4 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Van Reeth Ronald (vrijdag, 07 juli 2017 16:17)

  Beste,
  Ik plan naar deze site te gaan eind deze maand en zou dit ook graag te voet willen ontdekken maar kan niet veel vinden over de juiste route en wil vertrekken vanaf de parking van het museum. ik wil zeker de restanten van De Berghof langslopen en het pad naar het kleine theehuis met plateau zicht,daarna verder naar fet Adelaarsnest.
  wat kan U mij het beste aanraden aangaande de route te voet aub
  Alvast bedankt, mvg Ron

 • #2

  dauwtrappen.com (woensdag, 12 juli 2017 15:35)

  Beste Ronald, hartelijk dank voor uw bericht! De wandelroute is vanaf de parking duidelijk aangegeven. Mijn (uitgebreide) reactie heeft u inmiddels per e-mail ontvangen. Mvg, dauwtrappen.com

 • #3

  Thijs Duin (zaterdag, 29 februari 2020 16:13)

  Goedemiddag,

  Wij willen in juni naar eaglesnest en hebben hetzelfde idee wlsRon om vanaf het museum lopend naar boven te gaan. Daarom ben ik ook erg benieuwd naar de info die u naar hen heeft gestuurd, omdat die voor ons waarschijnlijk ook erg interessant is. Mag ik
  U vriendelijk vragen deze ook naar mij te versturen?
  Vr Grt Thijs