Stavelot - 14 km

Beschrijving

Deze zaterdag vertrekken we vroeg richting de Belgische Ardennen voor een route bij Stavelot. Mijn broer gaat vandaag gezellig mee. Als we voorbij Luik zijn rijden we een winters landschap in. Op de bomen ligt namelijk een dik pak sneeuw.

In Stavelot parkeren we de auto nabij de Abdij. We lopen langs de sportvelden de Stavelot uit. Het eerste deel van de route loopt langs het water. Het is heerlijk wandelweer, koud maar zonnig en zonder wind. Het asfalt maakt plaats voor bospaden. De omgeving is prachtig en de route klimt langzaam waardoor we mooie vergezichten te zien krijgen. Vervolgens komen we weer op een asfaltweg uit en lopen we onder de snelweg door. We volgen deze weg. Maar ondanks dat we op straat lopen, komen we nauwelijks auto's tegen. Als we twee á drie dorpen [ofwel een paar huizen bij elkaar] gepasseerd zijn is het tijd voor pauze. We gaan heerlijk in een weiland in de zon zitten en genieten van onze pannenkoeken, koffie en thee. Daarna gaan we weer verder. We steken de snelweg over, lopen langs wat huizen en dan gaat het even mis. We lopen zo gezellig te kletsen dat we verten op de route te letten. We hebben "de afslag" gemist en moeten een stukje terug lopen. Onze route blijkt over een smal pad tussen boerderijen te lopen. Het asfalt maakt weer plaats voor bospaden en we lopen weer weg van de bewoonde wereld. We zien twee herten wegspringen en even later een hele kolonie konijnen. Langs het water en de sportvelden komen we weer terug bij de auto. Het was een gezellige en mooie wandeling.

 

Over Stavelot

Stavelot is een stad aan de Amblève in de provincie Luik, arrondis-sement Verviers in België. De stad telt zo'n 7000 inwoners en ligt op een hoogte van 350m boven de zeespiegel.

Stavelot staat bekend om zijn Abdij. De Abdij van Stavelot werd gesticht in 648 door Remaclus, abt van het klooster te Solignac in Aquitanië. Remaclus kreeg van koning Sigebert III van Austrasië een stuk bos in de Ardennen om hem in staat te stellen dit deel van het rijk te kerstenen (bekeren tot het christendon). Hij stichtte de tweeling-abdij van Stavelot-Malmedy, die de kiem vormde van het prinsdom Stavelot-Malmedy. 

Bron: Wikipedia

 

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Stavelot route.gpx
GPS eXchange bestand 182.4 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Gerard (zondag, 01 november 2015 10:37)

  hoe klein de wereld is! zoekend naar routes op site v wandelroutes.org waar een link is opgenomen van dezwerver.nl en nieuwsgierig naar de twitter berichten kom ik hier dus terecht.

  Ik zie een bekend kaartje met de rode route, dit is de forellenweg. die staat op 12km en 4hr., te doen? wij gaan komend weekend, benieuwd hoe het uitpakt.

  Groetend
  Gerard

 • #2

  dauwtrappen (zondag, 01 november 2015 17:57)

  Beste Gerard,
  Bedankt voor je reactie! De forellenweg is een mooie route en goed te lopen. Zoals je bij de eigenschappen kunt zien, zijn wij iets langer dan 4 uur onderweg geweest. Maar dit is wel inclusief lunchpauze, foto's maken en wij liepen door de sneeuw.
  Heel veel wandelplezier komend weekend! Ben benieuwd wat jullie van de route vinden.

 • #3

  Brecht (woensdag, 10 augustus 2016 10:52)

  Beste,

  Is dit een route dat uigepijld is, of lukt dit enkel met een wandelgps?

  Vriendelijke groeten

 • #4

  dauwtrappen.com (woensdag, 10 augustus 2016 13:16)

  Hoi Brecht,

  Bedankt voor je reactie! De wandeling is gemarkeerd met een zwarte forel op een groene achtergrond. Hoe duidelijk deze markering is weet ik niet meer. Het is al een tijd geleden dat wij de route hebben gelopen en wij lopen meestal op de gps. Er is wel een brochure beschikbaar. Als je een mailtje stuurt naar info@dauwtrappen.com mail ik hem je toe!

  Groetjes,
  dauwtrappen.com