Malmedy - 22 km

Beschrijving

Ik wilde graag weer eens lekker wandelen in de Belgische Ardennen. Deze bevinden zich op zo'n 2 uur rijden van ons en dat is dus best te doen voor een dagje. Op internet zocht ik een leuke route uit. Het werd een route van 22 kilometer in de buurt van Malmedy.

We parkeren onze auto bij Hotel Grand-Champ. Blijkbaar is januari niet het vakantieseizoen, want alles ziet er totaal verlaten uit. Het is 10.45 uur als we vanaf de parkeerplaats het bos in lopen. Het weer is goed, rond het vriespunt en met een zonnetje. We lopen door een schitterende omgeving met prachtige uitzichten. Alleen worden de paden al snel slecht. Als je niet uitkijkt zak je zo tot boven je enkels in de blubber. Een heel stuk ploeteren we door moerassig terrein. Ook Sanne is niet blij. Als "keurige dame" houdt ze niet van vieze voeten. Als we eindelijk weer op een beter pad komen zijn we toe aan pauze. We hebben al zo'n 2 uur gelopen en de eerste 3 kilometer zijn een feit. Als we in dit tempo doorlopen, zijn we dus nooit voor het donker terug bij de auto... Na vers gezette koffie en thee (ja ook tijdens het wandelen) en een lekkere pannenkoek, gaan we daarom ook in hoog tempo verder. De paden werken gelukkig mee en ook de bruggen zijn wat beter. We lopen door een prachtige omgeving! De hoogteverschillen gaan zeer geleidelijk tot we zo'n 14 kilometer gelopen hebben. Dan volgt de ene na de andere steile heuvel, maar de steilste is toch wel de laatste... de klim terug naar het hotel waar de auto geparkeerd staat. Nét voor het donker komen we bij de auto aan. We zijn moe, maar hebben genoten van de onwijs mooie natuur tijdens deze heerlijke wandeling.


Over Malmedy

Malmedy ligt aan de voet van de Hoge Venen, op een hoogte van 340 meter in de vallei van de Warche. De bossen, velden en rivieren zijn beschermd natuurgebied.

Van 1940 tot 1944 heerste Duitsland over Malmedy. Op 17 december 1944, tijdens de Slag om de Ardennen, vond het Bloedbad van Malmedy plaats. Op het kruispunt van Baugnez, 4 km ten zuiden van de stad,  nemen de Waffen–SS meer dan 70 Amerikaanse soldaten krijgsgevangen en vermoorden ze. Als vergelding is Malmedy op 23, 24 en 25 december 1944 het slachtoffer van bombardementen uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht, die meer dan 200 doden maakt onder de burgerbevolking (het aantal Amerikaanse soldaten dat slachtoffer wordt van de bombardementen is nooit officieel bekendgemaakt).

Bron: Wikipedia en Malmedy.be

 

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Malmedy route 22 km.gpx
GPS eXchange bestand 289.6 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0