Kwaremont - 16 km

Beschrijving

Vandaag vertrekken we naar de Vlaamse Ardennen. Vanuit Kwaremont gaan we de 'Panorama wandelroute' van zo'n 16 kilometer lopen. In de beschrijving van de route staat dat het gebied heel geliefd is onder wielrenners. Nou dat hebben we ervaren... Op de heenweg stuurde onze "stom-stom" - dat ding stuur ons echt altijd verkeerd - ons het laatste deel van route over kleine wegen. En ja hoor, wij kwamen dus midden in een wielerwedstrijd terecht. Er zat niks anders op dan rustig tussen het peloton te blijven rijden, de berg Kwaremont op. Eenmaal in het "centrum" van Kwaremont aangekomen, werden de dranghekken weggeschoven en konden we gelukkig het tour ontvluchten.

We parkeren de auto opzij van de kerk. Hier staat ook een bord dat het startpunt van de route aangeeft. We trekken onze wandelschoenen aan, doen onze rugzak op en vertrekken iets na 12.00 uur. We lopen Kwaremont uit en slaan direct rechtsaf het weiland in. Het is hier wat modderig, maar al snel lopen we weer over een verhard pad. Vanaf de landwegen hebben we een mooi uitzicht over de omgeving. Niet veel later gaan we tussen de weilanden door een berg op. Ook dit is een onverhard pad en heel erg modderig. En het zal blijken dat dit niet het laatste modderpad van vandaag is...

De zon schijnt heerlijk en het is beter weer dan wat we verwacht hadden. Eenmaal boven trekken we dan ook een tussenlaag kleding uit. Als we verder lopen komen we op een kruising waar een klein kapelletje staat. Er staat een bank met de tekst "op de fiets of te voet, even rusten doet je goed". We besluiten toch maar niet te rusten en door te lopen. Over de landwegen en tussen de weilanden door, lopen we weer een dorpje in. Langs de kerk met prachtige glas in lood ramen lopen we het dorp weer uit. Als we vervolgens het bos inlopen wordt het pad wel erg slecht. Het is echt een en al modder. Als we eindelijk boven zijn, houden we even pauze. We zitten heerlijk op het bankje in de zon en hebben een prachtig uitzicht. Na onze lunchpauze vervolgen we onze route. Verharde en onverharde modderige paden blijven elkaar afwisselen. En dan moeten we door een draaihek een weiland in. Dit valt niet met met onze rugzak op. Aan de andere kant van het weiland wacht nog zo'n hek op ons. Gelukkig is daar een deel van het prikkeldraad weg waardoor we om het hekje heen kunnen lopen. Doordat echt alle onverharde paden zo slecht zijn, schiet het wandelen niet echt op. Onze gemiddelde snelheid licht een behoorlijk stuk lager dan gebruikelijk. Doordat we ook deze route als training met bepakking lopen, voelen we het op den duur goed in onze benen. We zijn dan ook blij als we in de Kwaremont weer zien liggen. Moe, maar voldaan komen we bij de auto aan. Het was een mooie route, al hebben wandelingen door meer natuur en bos wel onze voorkeur.

 

Over Kwaremont

Kwaremont is een dorpje met 551 inwoners gelegen in de Vlaamse Ardennen. Kwaremont behoort, samen met de deelgemeenten Berchem, Ruien en Zulzeke, tot de gemeente Kluisbergen.
Kwaremont is genoemd naar de gelijknamige helling. Mede door deze helling is Kwaremont geliefd onder de wielrenners. Het is dan ook meermaals opgenomen in verschillende etappes, waaronder de bekende Ronde van Vlaanderen.

Door de hoge ligging van Kwaremont, is het witte kerkje al van ver te zien. Al vanaf het begin van de 20ste eeuw trok dit artiesten en kunstliefhebbers aan. Betoverd door de prachtige landschappen vestigde zij zich in het dorpje. Vandaag de dag vind je er nog steeds diverse kunstgalerijen.

Bron: Wikipedia en kluisbergen.be

Foto's

Klik op de foto voor een vergroting.

Film

Eigenschappen route

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Downloads

Download
Route
Kwaremont 16 km.gpx
GPS eXchange bestand 143.9 KB
Download
Routebeschrijving
Panorama.pdf
Adobe Acrobat document 79.5 KB

VertrekpuntLaat hier je reactie achter

Reactie schrijven

Commentaren: 0